Naar de vesper

Allereerst iedereen bedankt voor het (trouwe) commentaar en het meeleven, dat is en blijft geweldig. Leuk ook een berichtje van de dochter van mijn mede-pelgrim, dat heb ik uiteraard voorgelezen en we zijn zeer tevreden over de belangstelling. Geweldig bedankt allemaal en ga zo door!! Het was een hele mooie route vandaag en we hadden schitterend weer, vooral vanmorgen. Vanmiddag werd het heiig en dan zie je niet zo ver meer, maar het was een uitstekende dag. Mijn voet is nog steeds keurig dicht. Marianne heeft hem afgeplakt met leukoplast vanmorgen en dat heeft de hele dag keurig gezeten en ik heb geen centje pijn gehad. Maar opdat jullie niet zullen denken dat het een pleziertochtje is (dat denken jullie toch al vanwege die bussen en treinen natuurlijk) heb ik nu een andere kwaal bedacht: Ik kreeg overal jeuk en daarna blaasjes, die open gaan. Ik heb nog even gedacht aan de vlooien van vorig jaar, maar volgens Marianne was het een zonne-allergie. Verbazingwekkend bij de weinige zon die er tot nu toe geweest is, maar in de apotheek zeiden ze ook meteen dat het dat was. Zo zie je maar hoe wonderlijk de wegen van een pelgrim zijn: het ene jaar loop je constant in de zon en heb je nergens last van, het andere jaar krijg je iets bij de eerste zonnestralen.
Over wonderlijke wegen gesproken: onze redeneringen zijn soms net zo krom als de wegen. Vanmiddag zijn we een stuk verkeerd gelopen en werden we staande gehouden door een echtpaar, dat ons met veel armgezwaai vertelde dat we niet op de camino liepen en dat we dus verkeerd waren gelopen. Dus dat werd omdraaien en teruglopen. Later hebben we toen maar een stukje afgesneden ”omdat we toch al te veel hadden gelopen“. Al met al hebben we zo’n 25 km gelopen, dus toch een respectabele afstand. Onderweg zijn we door een heel leuk Middeleeuws dorp gelopen, Santillana del Mar. Dat is ook wel leuk, elke plaats heet hier ‘aan zee’, maar we zien de zee overdag helemaal niet vaak, omdat we toch meer in het binnenland zitten. Eigenlijk zou de plaats dus ‘Santillana-Binnen’ moeten heten, zoals wij Nederlanders dat eerlijk doen. Maar dat mag me de pret niet drukken, als we heel hoog zitten, zien we de zee, dus je moet het gewoon ruim zien. De mensen zijn in deze omgeving weer een stuk opener en bereid tot een praatje. Er staan hier allemaal kleine ronde gebouwtjes en toen we een boer zagen, hebben we gevraagd waar die voor dienden. Toen stond in een mum van tijd de hele boerenfamilie om ons heen. Ik kreeg een nieuwe stok van hem, want hij vond mijn oude niet goed genoeg en we begrepen dat die gebouwtjes dienen voor de opslag van mais. Er zitten ook allemaal gaten in om door te laten waaien. Uiteraard heb ik gewoon mijn eigen staf gehouden, die mag mij blijven vertroosten!
We zijn vandaag geëindigd in het klooster in Cobreces, waar we ontvangen werden door een stokoude broeder, die amper meer de trapjes op en af kon. We slapen in een gebouwtje op het terrein van het klooster en we hebben per land een kamer: Frankrijk, Duitsland, Nederland en Amerika is ook weer zojuist gearriveerd. Regelmatig zie ik nu weer dezelfde pelgrims en dat is gezellig. Nu is het bijna zeven uur en tijd voor de vesper. Daar gaan we met zijn allen naar toe en dan samen eten in een restaurant. Dat wordt nog opschieten, want we moeten om half tien binnen zijn!!

5 gedachten over “Naar de vesper”

 1. Beste naamgenoot,
  Wat voel ik toch steeds een positieve beleving in het reisverslag. Ook een heel andere aanpak dan vorig jaar toen in ieder verslag de afstanden voorop (= het eerst) stonden.
  Door de Camino Norte te volgen blijft het nieuwe en het avontuur erin, ook een hele goeie keuze.
  Ondertussen heb ik ook de site van ‘Theo de Pelgrim’ ontdekt, een andere naamgenoot, die nu met de Camino Frances bezig is. Daar schijnt het nu erg druk te zijn en onderhand knokken om op tijd te zijn voor een slaapplaats.
  Toch moeilijk met al die naamgenoten om een originele pelgrimsnaam te bedenken, maar daar heb ik nog even voor. Theordus schijnt een van de leerlingen te zijn die Sint Jacobus in Spanje heeft begraven, lees je dan, vandaar waarschijnlijk al die volgzame naamgenoten.
  Theo, nog heel veel avontuur en plezier onderweg, ik twijfel er niet aan dat je er wel komt!

 2. Grappig dat ik na mijn reactie ook direct in het ‘dagverslag’ verschijn! Ik wilde toch nog even kijken wat de belevenissen van vandaag zijn, opvallend dat mijn moeder van 40 km per dag terugvalt naar vijfentwintig!!! Maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de omstandigheden van weer en weg? Daarnaast moet er ook genoten worden van de omgeving lijkt mij en zo eenmaal per week een siesta….
  Zet ‘m op en mam, heel veel lieve groeten van allerlei geinteresseerden!!! xxx Pauline

 3. Beste Theo en Marianne,
  Heel veel plezier nog deze komende camino. Wij gaan morgenochtend vroeg op weg naar de ‘route de pèlegrin de Frances” van Le Puy-en-Velay naar Cahors. Wij lezen net van je naamgenoot dat het erg druk is daar. Wij gaan het zien.
  Voorlopig geen reacties meer van onze zijde. Of wij moeten een internetcafé tegenkomen.
  Groeten van Ton.
  En hier is Suzan nog even ….
  Wij gaan eerst naar Lyon en zullen daar een Franse simkaart halen, dan lees je morgenmiddag ons nieuwe nummer wel.
  We gaan het beleven!!
  Groetjes, Suzanne

 4. Zie je nou wel, Theo, dat Sint Jacob helemaal niet weet hoe hij met treinen moet omgaan, zijn pelgrimsroute leidt zelfs over de spoorbrug. Gelukkig dat je je stok nog als vertroosting hebt, want die sint Jacobus heb je niet zoveel aan als hij je over dat soort wegen leidt.
  Maar enfin, alles is weer goed gemaakt door de vespers, het een wist het ander wel uit.
  Goeten aan Marianne. Veel loopgenot verder.

 5. Leuk om Marianne zo ook te leren kennen. Ik hoop niet dat jullie hetzelfde warme weer hebben als wij hier, want volgens Geer is het hier hondenweer, denken wij zo. Maar blijf wel schrijven, hè, dat wil ik nog niet missen. Groetjes voor alle twee.

Reacties zijn gesloten.