Vreemde rijst……

Gisteravond hebben we dus zelf eten gemaakt, paella. Bij het klaarmaken bleek dat er nog rijst bij moest en dat hadden we natuurlijk vergeten te kopen. Dus wij keken in de keuken of er ergens rijst te bekennen was. Een Spanjaard vond toen een zakje, zei: ”Hier is rijst“ en strooide vervolgens behulpzaam drie handen rijst bij de paella. Alleen bleek de rijst geen rijst, maar zeezout te zijn!! We hebben driftig gespoeld en gespoeld en toen was het nog best lekker, alleen wel een beetje erg zout.
De baas van de refugio was een soort generaal, hij leek wel een gevangenisdirecteur. Om half elf kwam hij hoogstpersoonlijk het licht uitdraaien. Uit met de pret en slapen!! Er zat een of ander spul in de matras, ik weet niet wat het was, maar als je je omdraaide of een been verlegde, gaf dat een knal alsof het onweerde. Als je met meer mensen op een kamer ligt, geeft dat dus een heleboel knallen, want iedereen draait wel. Zodoende deed niemand een oog dicht en was het dit keer een barre nacht.
Maar vanmorgen hebben we eerst heerlijk ontbeten in een cafetaria en zijn toen om negen uur op pad gegaan. En het weer is subliem!! Heerlijk zonnig, een feest om daar op je gemak bij te wandelen.

spoorbrug-Polanco-web De ´gevangenisdirecteur´ had ons verteld dat er tussen tien over negen en tien voor half tien een trein over de spoorbrug reed, maar omstreeks die tijd was er echt nog niets van een spoorbrug te bekennen. Al met al was het over tienen toen we de spoorbrug in zicht kregen en toen we er vlakbij waren kwam er dus een trein aan. Nou, die machinist was duidelijk gewend dat er vaak pelgrims over de brug liepen, want hij reed heel langzaam en toeterde en zwaaide gezellig toen hij zag dat ik stond te filmen. Daarna hebben wij de wandeling over de spoorbrug gewaagd. Het is wel grappig, want overal staan weliswaar borden dat het ten strengste verboden is over de spoorbrug te lopen, maar alle gele Jacobspijlen wijzen wel de weg naar de brug en erna ook weer keurig gele Jacobspijlen die je de verdere weg wijzen. En er loopt een keurig voetpad over de brug.
De brug heeft ons wel 7 km omweg bespaard, zo hadden we tijd om tussen de middag eens lekker te eten. We kwamen om half een in een klein restaurantje, waar we iets hebben gedronken en gevraagd of we een sandwich konden kopen of zoiets. Nou, dat kon niet, daar begonnen ze niet aan, dat was veel te weinig. Dus we werden vriendelijk gevraagd tot één uur te wachten, want dan kwam het menu van de dag. Nou, daar kun je geen nee tegen zeggen natuurlijk. Om precies één uur en geen seconde eerder kwam het eten op tafel en was het restaurantje ook plotseling helemaal vol. We hebben er heerlijk gegeten, dat sterkte ons voor de rest van de wandeling. Toen Marianne vervolgens nog een weggetje vond waardoor we nog eens 2 km bespaarden, was dat helemaal kat-in ´t-bakkie en kwamen we na 21 km lopen in de refugio in Polanco aan. Het is een piepkleine refugio, er zijn nu twee Duitsers, een Oostenrijker en wij en het laatste bed dat er nog is wordt bezet door een Fransman, die er nu net aan komt lopen, terwijl wij buiten heerlijk in de zon op een bankje voor de refugio zitten. Ach, wat kan het leven goed zijn!! Ook omdat nu, dankzij de wonderpleisters van Marianne, het wondje op mijn voet weer dicht is. Ik ben benieuwd hoe dat morgen gaat!

6 gedachten over “Vreemde rijst……”

 1. Het is inderdaad opvallend, het gaat dit jaar toch wel vaak over bussen, treinen (of de brug voor de trein) en boten. Maar ja, daar mag ik eigenlijk toch niets over zeggen als ik zoals vandaag met de auto in plaats van de fiets naar mijn werk ga.
  Het blijft in ieder geval zeer vermakelijk om mee te lezen en daarbij te dagdromen over later, geen plaatsvervangende schaamte, maar genieten.

 2. Zo, alles weer even bijgelezen! Heerlijk!!
  Ik ben blij dat je voet dicht is. Hou die Marianne maar een poosje bij je in de buurt. Ze vindt weggetjes binnendoor en zorgt dat je voet beter wordt. Bedank haar maar namens mij, want ik vond het niets. Ook leuk om de commentaren van anderen te lezen, maar welke Jan den Otter is dit hierboven? Broer Jan (maar die werkt toch niet meer?) of neef Jan?

 3. Ontzettend leuk om na een telefoontje vanuit een Spaans café afgelopen zondag met mijn moeder (Marianne!) te horen van haar mede-pelgrim Theo en zijn weblog. Ik geniet erg van de verhalen! Ondanks het afsnijden van de weg zo nu en dan blijf ik het een enorme onderneming vinden, ga zo door!

 4. Is het voor een pelgrim niet beter om de lange, smalle, maar veilige omweg te gaan in plaats van zich te laten verleiden tot een kortere, brede route die vol zit van gevaar…?

 5. Ik vind het wel heel komisch. Vorig jaar mocht er nog geen meter gesmokkeld worden. Nu lezen we tussen alle wandelkilometers door heel wat verschillende smokkelmomenten. Zo is het toch weer een hele andere camino.
  Gelukkig heb je nu mooi weer, net als wij. Wat zal je vannacht lekker slapen.

 6. Hallo Theo, wij zijn ook weer terug uit het goede Brabantse land, dus het eerste wat je dan doet (zelfs voor het uitpakken van de sleurhut) is kijken hoe het met jou is. Nu niet ijdel worden, hoor. Je hebt anders weer heel wat beleefd. Ik doe het je niet na, al die modder. Wat ik las over dat smokkelen met lopen is wel waar, denk ik, maar van mij mag je met die voet. Geniet er nog een poosje van, dan kunnen wij het ook doen. Tot morgen maar weer. Succes.

Reacties zijn gesloten.