Geen sneeuw, wel hagel

Allereerst wil ik jullie hartelijk bedanken voor de commentaren. Als ik ze zelf niet kan lezen, leest Gery ze voor en ik geniet er erg van. Broer Cees heeft zijn zin, want het was heel erg slecht weer vandaag. Toen ik vanmorgen vertrok, was het niet meer dan 10 graden en eenmaal onderweg kreeg ik een paar gigantische hagelbuien over me heen. De hagelstenen op mijn poncho maakten een hels lawaai en ik had even het idee, dat ze gaten in mijn poncho zouden slaan. Dat viel gelukkig mee. Het is even droog geweest, maar al gauw barstte het noodweer weer los.
Suzanne, ik heb zelf geen sneeuw gehad, maar rondom me zien alle bergen wit en niet alleen aan de top. Spanje klaagt steen en been en elke avond op de tv gaat het over het bar slechte weer en zien we een pelgrim met zijn rugzak door de sneeuw zwoegen. Zo’n plaatje doet het wel natuurlijk.
Ik loop deze route van Zamora naar Astorga, omdat ik die nog niet eerder heb gelopen, maar eerlijk gezegd is dit niet het leukste stuk van de route. Erg saai en het grootste gedeelte gaat langs de autoweg. In mijn gids stond wel een andere route, die heb ik genomen en die was inderdaad een stuk mooier, maar net toen ik hoog over een spoorbrug liep, begon het alweer te hagelen. Het is daarna niet meer droog geweest. Onderweg heb ik me voorgenomen om de eerste de beste slaapgelegenheid te nemen in Benavente, waar ik langs kwam, want ik was doornat en koud. Of het nou een hotel, albergue of refugio was, het kon mij niet schelen. Laat nou ongeveer honderd meter voor de albergue een parador zijn.

parador-benavente-webde parador in Benavente

Wat je jezelf beloofd hebt, moet je doen, dus ik ben daar heen gegaan. Jacobus toonde begrip voor het feit dat ik me vanmorgen niet kon wassen en gisteravond en vanmorgen mijn tanden niet kon poetsen, omdat het hotel zo goor was, en stuurde mij rechtstreeks naar de parador. Voor het feit dat ik nu in een kamer zit met hd tv, een zithoek, een badkamer met twee wastafels en een bad heb, heb ik ook al een smoes verzonnen: Dit stukje van de route van Zamora naar Astorga mag ik me als toerist gedragen. Op de Camino Frances aangekomen, zal ik mij wel weer als pelgrim gedragen. Deze parador heeft ook een nadeel: het is in een burcht bovenop een berg, dus je moet eerst de hele berg opklimmen! Straks wandel ik naar beneden naar het stadje, want ik moet een nieuwe kaart voor mijn camera hebben, ik heb er al twee vol. Daar eet ik dan een eenvoudig hapje en dan moet ik daarna weer de berg opklauteren. Ik moet er dus echt wel iets voor doen om het een nachtje luxueus te hebben!
Djiet, ik hoop maandag aan te komen in Astorga. Ik schat dat het hier vandaan nog ongeveer 50 km is. Van Astorga naar Santiago de Compostela is dan nog ca 285 km. Van Santiago naar Fisterra is dan iets meer dan 100 km en dan ben ik echt uitgewandeld. Ja, dan begint het gewone leven weer, maar daar wil ik nu nog even niet aan denken, want ik heb het veel te goed naar mijn zin.

5 gedachten over “Geen sneeuw, wel hagel”

 1. Hoi Theo,
  Inderdaad, wat een snertweer. Daarmee tref je het niet. Wat heerlijk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Wij komen helemaal in de stemming voor de Camino de Levante.
  Met groeten, Ton en Rick

 2. Theo, een vriend van ons leest jouw verslag nu ook. Het valt hem op dat je zo positief schrijft over jouw tocht. Daar moest ik even over denken, want als je echt zo geniet als jij, zodat het plezier van het verslag afspat zit het positieve gewoon in jezelf. Het is puur genieten voor ons om alles te lezen. Zelfs jouw klachten van gisteren waren leuk om te lezen terwijl zo’n vies washok en getverderrie eten nou niet zo’n leuke ervaring voor jou was.

 3. Ik durf niet meer over het weer te klagen hier.
  Speel maar even de toerist, het zij je gegund.

 4. Ik sluit mij aan bij de vorige sprekers en zeker Bas en Caty. Geniet er maar met volle teugen van en wij pikken daar een graantje van mee.

 5. Wat zal dat warme bad een weldaad zijn geweest na al die kou en nattigheid. Nog even afzien op dit ‘saaie’ deel, dan is de aankomst in Astorga geweldig. We weten niet waar jij in 2006 hebt geslapen, want we kunnen die site helaas niet meer bekijken, maar we willen je even meegeven dat de refugio daar in 2011 heel slecht was. Oud, vies en eigenlijk ook wel gevaarlijk, omdat de stapelbedden zo slecht waren, dat er mensen ‘s nachts door het bovenste bed zijn gezakt. Wij hebben geslapen in de albergue van Siervas de Maria. Dat is bij het beeld van de reiziger.
  We hopen dat je de koude achter je kunt laten, maar geven geen garantie. Kun je je nog herinneren dat mijn zonnehoed ijsmuts werd, dat was toen we uit Astorga vertrokken. Wij gaan mee genieten en herinneringen ophalen op de Camino Frances. Wij zijn eigenlijk wel jaloers op je en zouden het liefst meteen de trein willen pakken. Ultreia

Reacties zijn gesloten.