Ach, ach, ach

Gisteravond heb ik zo genoten. Zoals ik al schreef, was er feest in het dorp. Ik bleek te laat te zijn voor de processie. Terwijl de bevolking devoot in de processie liep, lag ik schaamteloos te snurken op mijn binnenplaats. Maar ik zag dat er om acht uur een bijeenkomst in de kerk zou zijn. Geen flauw idee wat er dan te doen was, maar ik besloot daar eens heen te gaan. En daar heb ik geen spijt van gehad. Het was gewoon geweldig! De kerk zat propvol mensen en er bleek een zanger op te treden met echte Spaanse liederen. Daarbij werd hij op de piano begeleid door de pastoor. Hij zong liederen met van die geweldige uithalen en iedere keer als dat lukte, riep de menigte enthousiast: “Olé, olé”. Het is toch fantastisch dat ik dit allemaal weer meemaak, gewoon echt een feest in een dorp. Ik vond het prachtig!

Dat het niet altijd feest kan zijn, merkte ik vandaag. Nou ga ik even lekker klagen! Niet over vanmorgen, toen was het nog heerlijk weer en ik liep erg lekker, maar vanmiddag was de zon ineens weg en werd het gewoon koud met veel wind. Ik heb in hoog tempo 28 km gelopen en ben gestopt 3 km voorbij Granja de Moreruela. Volgens de gids zit ik hier in een goed hotel, maar … en nu komt de tweede klacht… het is een waardeloos hotel. Ik heb een kamer waar alleen een bed en een stoel staan, er is zelfs geen wastafel. Je wassen moet in een hok in de gang, maar daar is het zo smerig dat je er niet eens in wilt kijken. Verder is er een bad, maar daar zit geen stop bij en er is een douche, maar geen doucheslang.
Klacht drie: Het eten was ook al niet lekker: vieze stukken kip en vette patat.

Ik tel even op: koud, wind, geen wastafel, bad zonder stop, douche zonder slang, vieze kip, vette patat. Zie je nou wel dat het leven van een pelgrim ook diepe dalen kent? Morgen schijnt het de hele dag te gaan regenen, maar dat is pas morgen gelukkig. Dat zien we dan wel weer.

Voor degene die nu denkt dat ik het niet meer naar mijn zin heb: Ik kan je verzekeren dat dat niet waar is, ik vind het nog steeds heerlijk om te doen! Dit soort dingen horen er gewoon bij natuurlijk, maar ik had gewoon zin om lekker te klagen.
Gery vertelde me net dat het in Zaandam de hele dag heeft geregend en dat het daar ook niet echt warm is. Kijk, dat troost me weer een beetje, gedeelde smart is halve smart.

Ik moet nog even een stunt vertellen: Ik kreeg geen sleutel van mijn kamer, want die had ik niet nodig volgens de receptie. Als ik er per se een wilde, kon ik die krijgen, maar ik kon van binnen de deur met een knop dichtdoen. Dat kan in elk hotel natuurlijk, maar goed, ik ging mijn kamer uit, kwam terug… en kon mijn kamer dus niet meer in. Toch maar even beneden een sleutel halen.
Twee dames liepen met mij mee naar boven met een la vol met sleutels. Er werd gepast en gepast en gepast…. maar er was geen enkele sleutel die paste.
Vervolgens werd de ‘Spaanse methode’ toegepast: de kamer ernaast werd geopend, het raam ervan ging ook open, een van de dames trok haar rok omhoog en klom het raam uit op het dak, liep vervolgens over het dak naar mijn raam, klom daar weer naar binnen en maakte vervolgens van binnenuit mijn kamer open. Is het niet geweldig? Ik mag mijn kamer niet meer op slot doen nu, maar ach, wat geeft dat.
Deze pelgrim maakt elke dag wel iets mee, zoals jullie merken.

5 gedachten over “Ach, ach, ach”

 1. Het is vast een teken van Jacob, nadat je hebt gegeten in de parador.
  Hij wil je weer even laten weten dat je een pelgrim bent.
  Nu hoop ik niet dat het zo erg wordt dat je sneeuw krijgt, maar je hebt de mazzel dat ik niet bij je ben. Anders was het bijna een zekerheid geweest.
  Sterkte morgen en veel plezier.

 2. Gery heeft helemaal gelijk. Het is snertweer hier. Het lijkt wel herfst!! Het verschil tussen jou en ons is alleen dat jij ervoor hebt gekozen om de kans te lopen op slecht weer. Wij niet. Wij zitten hier gewoon te smachten naar de zon (nou ja, Gery misschien niet maar zij is dan een van de weinigen). Gewoon lekker doorlopen en genieten van alles wat je tegenkomt. Ook het slechte weer! Je bent pelgrim of niet !!

 3. Sorry, ik heb een aantal dagen gemist. Dat heb je als je pc het begeeft en je man twee dagen naar het ziekenhuis wil. En ik ben nog niet eens een pelgrim!!
  Maar ik heb ervan genoten om al je verhalen nu toch nog te lezen. Als je later in het bejaardenhuis zit, heb jij in ieder geval veel om aan terug te denken (woorden van vader, hoor).
  Geniet zoveel je kan.

 4. Ha, pelgrim! Elk nadeel heeft een voordeel. Je had toch een prachtig uitzicht toen geprobeerd werd de kamerdeur te openen.
  Nu maar hopen dat de weergoden willen meewerken aan het verbeteren van het weer. Je weet maar nooit als hogere machten zich ermee gaan bemoeien. Dat zullen wij gauw merken.
  Je ziet in elk geval een deel van Spanje waar je anders nooit zou komen.
  Veel succes en heel veel wandelplezier met mooi weer voor de rest van de tocht. Laat je weten wat nog te gaan is?
  Groeten,
  Djiet

 5. Je moet nu boete doen voor de schaamteloze manier waarmee je ons al dagen de ogen uitsteekt met je verhalen over het mooie weer. En zo hoort het ook. Een pelgrim hoort te lijden.
  Broer Cees.

Reacties zijn gesloten.