Camino de Levante

Twee maanden zijn alweer voorbij gevlogen sinds ik op 5 juni weer thuis kwam. Maar de herinneringen aan de Camino de Levante zijn nog heel levend. Misschien komt dat ook omdat ik deze twee maanden bijna elke dag bezig ben geweest met mijn film, want dat was een heel karwei. Eerst heb ik alle niet ter zake doende beelden moeten wissen en daarna moest er een geheel van gemaakt worden. Bijna de hele tocht beleef je dan opnieuw: alle ontmoetingen en de schitterende landschappen.
Elke keer weer verwacht ik dat ik het nu wel gewend ben, maar het tegendeel is waar. Elke tocht is weer nieuw en ik kan daar heel erg van genieten.

De Camino de Levante, die vanaf Valencia naar Zamora gaat, is een reis door de eenzaamheid. Dikwijls wandel je hele dagen alleen, met slechts bij vertrek en bij aankomst een dorp of stad. Maar vooral in het voorjaar is de natuur soms adembenemend mooi. Heel veel bloemen overal en bloeiende bomen. En van tijd tot tijd heel mooie historische steden. Niet alleen grote steden zoals Toledo, Avila, Zamora zijn heel mooi om te bezoeken, maar het zijn toch vooral ook de kleine stadjes en dorpen waar je in het echte Spanje ontzettend aardige en behulpzame mensen ontmoet.

Na Zamora wordt het ineens drukker op de Via de la Plata, maar echt druk wordt het pas op de Camino Frances na Astorga. Daar zag ik binnen tien minuten meer peldrims dan in de vijf voorafgaande weken. Dat is even schrikken en ik had er een paar dagen spijt van dat ik deze route genomen had, maar ook dat heeft weer zijn goede kanten. Bovendien kon ik vergelijken met de eerste camino die ik liep in 2006.

Van dat alles heb ik dus een video gemaakt. Als je Everytrail aanklikt (Camino de Levante) in de linkerkolom, dan krijg je een kaartje te zien van Spanje met daarop mijn route ingetekend. Bij inzoomen zie je zelfs waar ik verkeerd gelopen ben. Automatisch gaat er een filmpje draaien en kun je dus zien wat er gebeurde vanaf Valencia. Bij elk puntje op de route hoort een filmpje. Nu zijn de kaartjes nogal klein, maar diezelfde filmpjes staan ook op You Tube en daar kun je ze op schermgrootte zien. Zoek op “Theo den Otter”. Klik dan op ‘Kanaal’. Onderaan staan dan de diverse afspeellijsten.
Alleen zie je dan natuurlijk geen kaart daarbij.

Ik hoop dat jullie een indruk krijgen van de reis waar ikzelf zoveel plezier aan heb beleefd.

Iedereen heel erg bedankt voor de reacties op alle mogelijke manieren. Ik heb het heel erg op prijs gesteld dat zoveel mensen geïnteresseerd waren.

Que te vaya bien y hasta la vista!

Saludos

Theo