Gezellig mopperen

25,77 km – 36.815 stappen / totaal 3067,19 km – 4.402.735 stappen

Toen ik vanmorgen om zeven uur vertrok, hoosde het nog steeds uit de lucht en liep ik tot mijn enkels in het water. Het waaide ook nog steeds als een gek, maar vanaf een uur of negen werd de wind iets minder en de regen ook. Vanmiddag was het droog, maar nog wel koud, een graad of zeventien. Gery zegt dat ik me niet aan moet stellen, maar ik vind het koud.
Ik heb een poosje gelopen met een Russische moeder en haar dochter. Het taalgebruik is dan wel lastig, maar we hebben een prachtige mix gemaakt van een paar woorden Engels, een paar woorden Frans en een paar woorden Spaans en we dachten elkaar zo heel goed te verstaan. En wie kan tenslotte het tegendeel beweren??

Tussen de middag heb ik ergens een ‘bocadillo’ gegeten: dat is een soort stokbrood doormidden gesneden en dan met van alles en nog wat erop: chorizo, kaas en wat je maar wilt. Daar kwam een Canadees echtpaar binnen en ook dat werd weer een heel gesprek. Weet je wat ook zo leuk is? Je krijgt kennissen die je nog nooit gezien hebt, of misschien wel gezien maar je wist niet dat ze dat waren. Bijna iedereen die ik tegenkom, heeft het over een zekere Yvonne, die ook uit Nederland is komen lopen en een dag voor of een dag achter me loopt. En bijna iedereen heeft het over de bisschop van Wales, die ook als pelgrim loopt. Is dat nou een heilige incognito of hoe zit dat? In ieder geval schijnt hij zich nergens op te laten voorstaan, want een priester onderweg, die erachter kwam dat hij bisschop was, bood hem een ‘echt’ bed aan en dat heeft hij geweigerd.

Hier in de refugio in Palas de Rei heb ik een Duitse lerares ontmoet. Ze werkt in het voortgezet onderwijs en had er zo de balen van, dat ze naar Santiago is gaan lopen. Als ze terug is, wil ze alleen nog maar lesgeven aan de lagere klassen. Het is dus overal hetzelfde. Zij was ook van mening dat het hier totaal niets meer te maken heeft met spiritualiteit en/of religiositeit (”Daar ging je toch ook niet voor?”, sprak Geer vals). Dus daar hebben we samen gezellig over zitten mopperen. Toen had ze het over haar eigen kinderen, ze heeft er drie in de puberteit, waarvan er één volgens haar zeggen een ‘luie donder’ is, dus toen konden we daarover ook nog mopperen als twee ouwe zeurpieten. En….. hoe meer pilsjes, hoe meer moppers. Ze heeft trouwens in Regensburg in de klas gezeten bij de paus, die haar leraar was en heeft zelfs met hem in de kroeg gezeten.

Jullie zien, ik begin alweer aardig wat nieuwe kennissen te krijgen. En ik heb weer gesmuld van jullie commentaren. Heerlijk gewoon, ik geniet er enorm van. Zoals het er nu uitziet, kan ik wel naar Finisterre en Gery zal dan de website vanuit Santiago proberen bij te houden, dus jullie zijn nog niet van me af.

O ja, toen ik in de refugio aankwam, kwamen er ook vier jonge gasten, die meteen languit op bed gingen liggen, waarop de baas van de refugio zei: “Kijk, typisch jonge gasten, gaan meteen maar op bed liggen. Laten ze een voorbeeld nemen aan deze man van dik vijfenzestig (dat was om het verhaal smeuïger te maken, want ik ben natuurlijk ook nog jong), die helemaal uit Amsterdam komt lopen en niet meteen op bed gaat liggen”. Kijk, zulke uitspraken gaan er bij mij natuurlijk in als koek. Ik zou er hoogmoedig van worden. Dus is het maar goed, dat Jan en Dorien mij via de scheurkalender een vermanend woord gaven: “Een bedevaart doe je niet om op te scheppen!” Ik zal deze les ter harte nemen!!

3 gedachten over “Gezellig mopperen”

 1. Beste pelgrim,
  Had je ook maar een poncho in de dump moeten kopen. Dat heb ik gedaan. Het leger weet wat goed is. Voor € 2,50 heb je een lichtgewicht poncho, opgerold een pakje van 15 x 10 cm.
  en volstrekt waterdicht. Ik gebruik die op de scoot-mobiel, mijn wandelwagen zogezegd. Laat Gery maar praten, moet je dat thuisfront horen als het warm is!!!!!!
  Wat moet je toch als je weer thuis bent met al die vrije dagen en zonder Russinnen, Duitsers, Spanjaarden en al die andere pelgrims? Zo zie je maar, bisschoppen zijn toch wel een beetje heilig.
  Maar bij de paus in de klas zitten schijnt niet veel te helpen als je pubers moet opvoeden.
  Nou weet ik niet of het zo’n goede beurt voor een pelgrim is als hij zelfs liegt of laat liegen over zijn leeftijd om meer indruk te maken.
  Maar ik denk dat de overige prestaties dat wel uitwissen. Tenslotte ben je op bedevaart naar Sint Jacob, nietwaar?
  Ik ben benieuwd of het welkomstcommité (is dit wel de spelling volgens het groene boekje?) jou nog herkent als de man en vader van voor de heiligheid.
  Sterkte met de laatste loodjes en loop niet te hard, je moet nog langer mee dan Santiago
  Groeten.

 2. Zeg Theo, denk je om je snelheid?
  Je loopt te hard. Zo kom je te vroeg in Santiago aan.
  En dat mag niet van Gery, weet je wel?
  Maar even zonder dollen: fantastisch al die ervaringen van je. Ik ben benieuwd naar je thuiskomst. Maar ga eerst nog maar even naar Cabo Fisterra. Van Boven hebben ze in ieder geval de branden voor je geblust, zodat je dat stuk ook nog kan lopen, zoals je wilt. Loop ze.

 3. Hé, aangewaaide broer, je schiet al lekker op hoor, nog een ‘klein’ stukje.
  Ik heb je verhalen met graagte gelezen, hoor, vooral over dat mopperen over de jeugd van tegenwoordig. Dat kon ik met je moeder ook, hoor, dan kreeg ik best wel wat te horen over jullie. Dus de jeugd van vroeger kon er ook wat van.
  Kan je de terugreis ook niet te voet doen, want we gaan je verhalen missen. Nee hoor, wij vinden het wel weer genoeg, we zijn trots op je. Groetjes.

Reacties zijn gesloten.