Pamplona

14,44 km – 23.481 stappen / totaal 2395,71 km – 3.445.017 stappen

De Spanjaarden die in Roncevalles zijn begonnen, vertrokken vanmorgen om half zes met een lampje op hun voorhoofd, omdat het nog donker was. Als je ziet hoe ze lopen of liever gezegd waar ze mee lopen, dan is dat op zich een studie waard. De fraaiste uitdossingen hebben ze, compleet met haute couture sjaals, waarmee ze lopen te wuiven, maar de schoenen die ze aan hebben, zijn vaak alleen berekend op een wandelingetje in het park. Het is weer heel anders dan in Frankrijk en ik moet er duidelijk nog aan wennen. Spanjaarden maken erg veel lawaai, zelfs de Italianen worden er stil van, kun je nagaan. Maar misschien lijkt dat ook maar zo, omdat ik geen Spaans spreek. Ik snap er geen hol van en weet zelfs niet of ze echt Spaans spreken of een dialect. Alle namen staan hier aangegeven in het Baskisch en in het Spaans.

Ik ontmoette vanmorgen een Frans stel uit Toulouse, dat niet voor het eerst liep en zij vertelden dat het heel normaal is dat je in het begin in Spanje een beetje overdonderd bent. “Dat duurt tot Burgos”, zeiden ze, “dan ben je eraan gewend”. En, zoals hij fijntjes opmerkte: “De weg is er niet alleen voor jou, maar ook voor anderen”. En zo is het natuurlijk ook. Het is trouwens een heel raar idee, dat zij nu net begonnen zijn en ik al aardig op weg ben naar het einde. Maar goed, ik heb het nog tot zes uur vanmorgen weten te rekken, toen ben ik ook maar gegaan. Ik hoefde vandaag niet ver, dus kon het kalmpjes aan doen. Halverwege hoorde ik ineens groot kabaal achter me en daar kwam David weer aan, druk pratend. Ik dacht dat die al dagen verder was, kreeg een verhaal waarom niet, waar ik niets van snapte, maar in ieder geval was hij er weer. Ik ben uiteindelijk niet met Anne over de Pyreneeën getrokken, want zij vertrok pas vrijdag weer en daar wilde ik niet op wachten.

Ja, zo gaat dat: het is ‘bienvenue’ en dan weer ‘au revoir’ en we zijn allemaal op weg naar ‘A Dieu’, spreek ik filosofisch. Ziedaar, een filosofische gedachte, geïnspireerd door het prachtige commentaar van Bas. Trouwens, al jullie berichten zijn fantastisch, ik ben nog steeds verbaasd dat zoveel mensen mijn gaan en lopen volgen en de moeite nemen te reageren. Cees en Corrie, het is gelukt, jullie bericht staat erop!

Ik was vanwege de korte afstand al om twaalf uur in Pamplona. Pamplona is een moderne stad met een oude citadel, waarin de kathedraal staat. Die wilde ik wel even bekijken, maar dat hadden ze slim bedacht. Om in de kathedraal te komen, moet je namelijk eerst door het museum. Nou geeft dat niet op zich, want volgens het bordje is het museum elke dag open van tien tot zes uur. Alleen, het bordje was er wel, maar alles zat potdicht. Ze vinden het zeker zo logisch dat ze tussen de middag dicht zijn, dat ze dat niet eens aangeven. En dat blijkt ook wel, want van twaalf tot vijf uur is alles dicht en geen kip op straat. Alleen af en toe een verdwaalde buitenlander. Natuurlijk heb je dat wel eens gehoord, maar wij noorderlingen staan dan toch een beetje beteuterd te kijken. Er zit gewoon niets anders op dan siësta te houden en dat heb ik dus dan ook maar gedaan.

Het eten is tot nu toe niet zo veel bijzonders en het is weinig. Maar ja, alle menukaarten zijn ook in het Spaans, er is niets in het Engels, Duits of Frans te vinden. Gelijk hebben ze, zo was het tenslotte tot voor een paar jaar in Frankrijk ook. Maar misschien ga ik deze winter dus wel Spaans leren, want dit is te gek natuurlijk. Zo zie je maar weer, van het één komt het ander.
Tenslotte een filosofische uitspraak van ‘onze man in Toulouse’: er zijn drie camino’s. De eerste is de voorbereiding op de tocht, de tweede is de tocht zelf en de derde is het afkicken daarvan. En daarna sprak hij troostend: “Die derde, daar doe je wel twee jaar over”. Nou, we zien wel, maar dit is in ieder geval wel een tocht om nooit te vergeten!

2 gedachten over “Pamplona”

  1. Hallo pelgrim,
    Niet alleen pelgrims hebben het heet, maar wij ook, boven de 30 graden, nou dat is wat, vandaar het uitblijven van commentaar onzerzijds, maar op zondagmorgen om zeven uur is het hier uit te houden, dus daar zijn we weer. Leuk dat je toch de kaart hebt ontvangen, wij twijfelden er aan gezien de ervaringen met de snelheid van de posterijen. Schitterend dat je in Spanje bent aangeland. Dat dat allemaal lukt, komt vast en zeker door alle pelgrimsmissen en dan nog wel één met acht heren. Wij moeten het hier doen met een calvinistische kerkdienst met één dame of heer. Maar ja die dame is dan wel beter dan die acht heren. Daar moet sint Jacob toch eens wat aan doen, denk ik. Misschien luistert de paus wel naar hem. Kijk maar uit in het Baskenland, want hoewel jij al Spaans gaat leren, zien we je toch wel graag terug in dit kikkerland. Dus het is toch waar dat je door een pelgrimstocht verandert, om met de pelgrim zelf te spreken ‘meer jezelf wordt’. Komt dat door al die ontmoetingen of door de missen en kloosters?
    Wel Theo, door wat dan ook, geniet er van en ga moedig voorwaarts.
    Groetjes

  2. Als ik dit allemaal lees, Theo, dan krijg ik de indruk dat je nog vaker wilt gaan lopen. Wat ik me wel voor kan stellen, maar hoe moet het dan met het Kunstcentrum? En dan zullen we het niet hebben over je huiselijke bezigheden.
    Maar voorlopig is dat nog ver weg en mag je heerlijk genieten. Kun je al berekenen hoeveel dagen je nog nodig denkt te hebben of is dat moeilijk te zeggen. Hier zijn we klaar met de verhuizing van Rafaella. Dus als het ons is gegund, kunnen we nu weer eens genieten van het mooie weer.
    Want ondanks de hitte is het natuurlijk een geweldige zomer. Theo, de groetjes en we spreken elkaar wel weer. Veel plezier.

Reacties zijn gesloten.