Spaanse klompen

Heb ik al verteld dat ik een poosje geleden mijn Hollandse klompjes verloren ben? Zo niet, dan weten jullie het nu. Ik vond dat wel erg jammer, maar helaas, niets aan te doen. Teruglopen heeft weinig zin, want je vindt ze nooit meer terug. Groot was dan ook de verbazing toen het Duitse stel, dat ik al eerder gezien had op de pont (die van ‘bekocht’ ) een paar dagen geleden aan me vroeg of ik soms klompjes verloren was, want ze hadden onderweg klompjes langs de weg zien liggen en aangezien ik uit Holland kwam …. ”Hadden we ze nou maar meegenomen“, zeiden ze, ”wat jammer“. Nou ja, er zijn ergere dingen. Gisteravond ontmoetten we ze weer en toen kreeg ik een pakje van ze, waar Spaanse klompjes in zaten. Leuk, hè?
Het eten gisteravond was slecht, dus maar op tijd naar bed. Midden in de nacht, toen iedereen in diepe rust was, om een uur of vier ineens een hels kabaal: een groep Italianen, ladderzat, die met veel herrie binnenkwamen, op alle deuren klopten, kortom, Italië arriveerde! Ergernis alom natuurlijk, ik hoorde ook al geluiden uit het bed boven me en ineens zag ik een paar benen voorbij zwiepen en stormde Marianne als een ware Jeanne d’ Arc op de Italianen af om hen duidelijk te maken wat ze ervan vond. En dat begrepen ze!!

Llanes-web

In Llanes is een heel mooi kunstwerk: daar hebben ze de basaltblokken die langs het strand liggen, geschilderd in allerlei kleuren. Dat is echt de moeite waard om te zien, heel vrolijk, ook al regende het.
Trouwens, vandaag was de allermooiste dag die ik tot nu toe in Spanje gehad heb: prachtig weer, een schitterende route, in één woord geweldig! Vanmorgen was ik met Hans uit Hamburg vooruit gelopen en Marianne en de andere Duitser, Manfred, kwamen achter ons aan, dachten we, maar haalden ons maar niet in, terwijll ze toch veel harder lopen. We liepen al langzamer, dronken iets op een terrasje, liepen weer een stuk, dronken weer koffie, maar in geen velden of wegen waren Manfred en Marianne te bekennen. Pas tegen de middag kwamen ze ons achterop. Wat bleek? Ze waren weer 3 km teruggelopen, omdat Marianne haar stok vergeten was. Ze merkte daarover filosofisch op: ”De hele weg zegt iedereen dat ik alles los moet laten, maar alles wat ik loslaat, heb ik vervolgens nodig!“. Dat klopt, want zonder stok begin je hier echt niets. Verder hebben we ons beziggehouden met het opzeggen van het gedicht ‘De tuinman en de dood’, want Marianne moest dat natuurlijk vroeger ook op school leren. Marianne vond ook nog dat je erbij moest staan, want dat moest op haar examen ook. We kenden het niet meer helemaal, maar aangezien we toch filosofisch bezig waren, vonden we dat dit gedicht over de camino ging: Hoe ver je ook wegloopt, je kunt het lot toch niet vermijden.
Jullie zien, het is niet alleen eten en drinken en lachen, we hebben het ook nog wel eens ergens over. Maar nu even niet, want we zitten nu in Ribadesella, in een hotel op honderd meter afstand van het strand. Ja, dat is ons lot vandaag, daar doe je niets aan!

3 gedachten over “Spaanse klompen”

 1. Vraag aan Theo: heb je er bezwaar tegen als ik af en toe via jouw site iets tegen Marianne zeg?
  Meteen dan maar: hoe is het met jullie beider voeten? Belangrijk op zo’n tocht.
  Bij de voorstelling van Marianne als furie midden in de nacht Italianen op hun nummer zettend heb ik erg moeten lachen.
  Op google heb ik Ribadesella opgezocht: wat zijn jullie al ver!
  Om de filosofische overwegingen een handje te helpen doe ik het gedicht van de tuinman en de dood erbij. Wij moesten dat altijd heel dramatisch declameren!
  Goede tocht, groeten

  Het gedicht staat op de pagina ‘Gedichten’

 2. Ik heb weer erg gelachen om het verhaal van gisteren. Typisch mijn moeder om midden in de nacht in haar beste Italiaans de dronkelappen de waarheid te zeggen, haha! Vandaag dus hopelijk een beetje genieten van het strand, heerlijk!
  Liefs

 3. Wat wordt deze website toch steeds beter met al die verhalen en opmerkingen van iedereen. Fijn dat jullie nu zo’n mooie dag hebben gehad. Die nachtelijke uitspattingen had ik wel eens willen zien. Dat moet toch prachtig geweest zijn, al kan ik me voorstellen dat het niet zo leuk is als je de hele dag gelopen hebt.
  Theo en Marianne, veel succes ( zorg goed voor je voeten).

Reacties zijn gesloten.