Porte de Gloria

peregrino-web porte-de-gloria-web

Zie ons hier zitten, heel tevreden op een terrasje middenin Santiago. We zijn er!! In de stad van Sint Jacobus! Mijn huispsychologe wilde natuurlijk weten wat voor gevoel het was dit keer. Nou, ik moet zeggen: het is hetzelfde gevoel als vorig jaar. Je weet nu natuurlijk hoe het eruitziet en waar je terechtkomt, maar als je het plein voor de kathedraal oploopt is dat toch weer een intens tevreden gevoel. Ik ben aan het eind van de reis gekomen met een lekker leeg hoofd en ben super relaxed. Het loslaten is me deze reis, geloof ik, makkelijker afgegaan dan vorig jaar.
We zijn vanaf het plein door de Porte de Gloria de kathedraal binnen gegaan, dit moment van glorie mochten we toch wel hebben. In de kathedraal mochten we niet meer ons hand op de pilaar leggen, want de pilaar is aan restauratie toe (kun je nagaan hoeveel handen daar zijn neergelegd op een pilaar van zowat een meter in de omtrek). Maar we zijn uiteraard wel achter het beeld van Sint Jacobus langs gelopen en hebben onze handen op zijn schouders gelegd. Via de crypte van Jacobus zijn we aan de andere kant de kerk weer uitgelopen naar het pelgrimsbureau. Vorig jaar heb ik daar bijna twee uur op de trap gestaan met steeds een treetje hoger, zo druk was het, maar nu konden we zo doorlopen om onze compostela te bemachtigen.
En nu zitten wij dus innig tevreden met een grote pils op het terrasje naast het restaurant, waar Marnix en Gery vorig jaar voor een godsvermogen kreeft hebben gegeten, omdat dat het enige woord was dat ze verstonden. Het is het mooiste weer van de wereld, volop zon en een lekker windje. En wij kijken trots naar onze compostela natuurlijk, wat dacht je. Ik blijk trouwens in het Latijn nu anders te heten dan vorig jaar, iets met Matheum is het dit keer. Marianne zei al: ”Als je volgend jaar een derde krijgt met weer een andere naam, moet je een klacht indienen!“
We slapen in een hotel op honderd meter van het pelgrimsbureau en nog geen vijfhonderd meter van de kathedraal, middenin het oude centrum. Dat hebben we ook verdiend, vinden we. En vanavond gaan we uit eten zoals het hoort: uitgebreid. Met alles erop en eraan, ze noemen me tenslotte niet voor niets ‘driesterrenpelgrim’ hier! Maar dat hebben we natuurlijk ook echt verdiend!!
Morgen doen we niets: een beetje uitslapen, foto’s op dvd laten zetten, naar het postkantoor, naar het station om een trein te bespreken, kaarsjes branden en natuurlijk om twaalf uur naar de mis.
Overmorgen gaan we dan op weg voor het laatste stuk: Cap Fisterra .

8 gedachten over “Porte de Gloria”

 1. Matheum,
  Hartelijk gefeliciteerd met je geweldige prestatie. Al die regen en een zeer zere voet. Toch genoot je van alles wat je onderweg passeerde. We hebben een diepe bewondering voor je.
  Ook voor Marianne felicitaties, want we hebben haar natuurlijk ook gevolgd.

 2. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie. Ik heb weer genoten van je verhalen. Petje af, ik doe het je niet na.
  Mijn felicitaties uiteraard ook voor Marianne.

 3. Beste pelgrims
  Het doel is bereikt, nu nog uitbollen naar Finisterre.
  Gefeliciteerd!!!!!!!
  Nog een derde ronde, bijvoorbeeld vanaf Sevilla?
  De tijd zal leren hoe de huidige ervaringen uitkristalliseren.
  Groetjes van je naamgenoot

 4. Beste Theo en Marianne natuurlijk , gefeliciteerd met jullie prestatie. Ik draag geen hoed, anders nam ik hem met een zwaai van mijn hoofd ………..
  We zijn alleen benieuwd wat je hierna weer gaat verzinnen, er is toch eigenlijk niets meer wat dit kan overtreffen .
  Theo, tot ziens, je aangewaaide familie.

 5. Theo en Marianne,
  Gefeliciteerd met deze prestatie, we hebben weer genoten van je belevenissen. Ik zal het weer missen: ‘s avonds voor het naar bed gaan even lezen hoe het jou is vergaan.
  Wij vertrekken volgende week naar Frankrijk en zullen je thuiskomst dus missen. Nog veel plezier deze laatste dagen en tot ziens.

 6. Lieve mam en Theo,
  Wow! Ik vind jullie wel kanjers, hoor! En vele mensen met mij, want er zijn hier thuis toch veel mensen die regelmatig naar jullie belevenissen vroegen. Geniet vandaag heerlijk van de stad en morgen op pad voor de laatste drie dagen. En dan 28 uur treinen met onderweg de plaatsen die je lopend hebt aangedaan, mam! Veel liefs

 7. Lieve Marianne en Theo,
  Gefeliciteerd met deze geweldige prestatie. Eerlijk gezegd had ik bij de start een beetje mijn twijfels; het was zo ver. Maar het is gelukt, geweldig!!!
  Van Theo’s verhalen heb ik genoten. Bedankt dat ik met jou op deze manier mocht ‘meeliften’.
  Nog fijne dagen gewenst. Een goede reis terug. Voor Marianne gauw tot ziens. Groeten en liefs.

Reacties zijn gesloten.