In het land van Jacobus

Hier dan weer een bericht direct vanuit een internetcafé. Ik begin er ervaring in te krijgen. Bedankt iedereen voor de commentaren, we genieten er elke keer geweldig van. Gisteren hebben we zelf iets gemaakt in de refugio om te eten. We hadden geen zin meer in het menu del dia. Dus we hebben pizza’s gekocht en die opgewarmd in de enige pan die in de keuken stond. Een blikje asperges erbij dat we niet open konden krijgen en dus geheel vernielden om toch de inhoud te bereiken. Iedereen heeft zich er meer bemoeid met als gevolg dat ook iedereen mee moest eten natuurlijk. Kortom, het lijkt in zo’n refugio soms wel een groot gezin, waarvan iedereen dan overigens wel een andere taal spreekt. In de refugio van vanavond bijvoorbeeld zitten een Oostenrijker, twee Brazilianen, twee Hollanders en een Duitser.
Vanmorgen zijn we heel vroeg opgestaan en om zeven uur waren we al op pad. Eerst moesten we nog langs de plaatselijke politie om onze credencial te laten afstempelen. Daar werden we pas om acht uur geholpen door drie stoere agenten. Er werd ernstig op onze credencials gestudeerd en natuurlijk werden ze uitgebreid besproken, maar dat kunnen wij niet echt verstaan. Daarna kregen we een plattegrond van de stad Ribadeo waarop getekend was hoe we de stad moesten uitlopen. Prima geregeld dus. Trouwens, het is te merken dat we in het thuisland van de heilige Jacobus zijn aangekomen, want alles is hier perfect geregeld. De aanwijzingen langs de route zijn heel duidelijk en op elke monolith staat, behalve de richting, ook de afstand tot Santiago aangegeven. Vanaf hier is het nog 175 km. Alle refugio’s in Galicië zijn ook gratis. Het weer was redelijk goed. Een enkel buitje, maar ook zon van tijd tot tijd, dus wij klagen niet.
Onderweg zaten wij op een bankje voor een kerkje iets te eten en wij zagen een eindje verderop een vrouw met een wandelstok drentelen. Zij stond duidelijk te wachten tot we langs zouden komen. Toen dat te lang duurde, kwam ze naar beneden en begon het gesprek. Eerst informeerde ze waar we vandaan kwamen en al heel snel kwam de aap uit de mouw: ze wilde vertellen wat zij had. Als wij het goed begrepen had ze een nieuwe heup gekregen. Marianne weet dan altijd wel een medische term die in alle talen hetzelfde is en het gesprek verliep tot volle tevredenheid van de mevrouw. Er kwam geen eind aan haar verhaal en dat was kennelijk ook de bedoeling. Dat gebeurt regelmatig; de mensen zijn heel erg aardig.
Tussen de middag kwamen we langs een refugio waar drie andere pelgrims al gestopt waren. Omdat we die kenden, hebben we daar gegeten en gerust. Het was een heel mooie refugio. Daarna was het nog twee uurtjes naar Vilanova de Lourenza, waar we nu zijn en ook deze refugio is naar volle tevredenheid. We hebben een lange tocht gemaakt, het was hoog, maar het ging prima, we hadden er eigenlijk geen erg in dat we bijna 30 km hebben gelopen. De omgeving is hier weer heel anders, maar ook erg mooi.
We hebben weer zelf eten gekocht en gegeten in de refugio. Daarna zijn Manfred en Marianne naar de kerk geweest en ik heb afgewassen en ben naar het internetcafé gelopen.
Morgen hebben we 28 km voor de boeg met nogal wat bergen. We zijn van plan weer vroeg te vertrekken, want er is halverwege een mooie stad te bezoeken. Verder overwegen we een uitstapje naar Lugo te maken als we daar toch in de buurt zijn. Blijft ook nog de vraag of we naar Fisterra gaan na de aankomst in Santiago. Al die dingen moeten we nu weer onder ogen zien. Jullie horen nog het resultaat van deze overwegingen.

5 gedachten over “In het land van Jacobus”

 1. Theo, vorige keer had je het steeds over diensten in de kerk voor je die dag weer ging lopen en je zong dan een lied, is dat nu niet meer? Hoe is het met je voet?
  Het eten is telkens wel een probleem, niet? Om af te vallen moet je dit gaan doen, geloof ik.
  Ik hoop dat jullie nu misschien wat beter weer krijgen, het is tot nu toe nog niet veel geweest, hoor.
  Zo, tot morgen maar weer en hou je goed, hè. En geen dingen doen die Moeders niet goed zou keuren. Groetjes.

 2. Hallo! Even een korte groet, want Koen en ik staan op het punt het St. Jansfeest te gaan vieren, waarbij er een grote picknick is en de kinderen over het vuur mogen springen, terwijl ze er bosjes kruiden in werpen. Kortom het begin van de zomer, midzomernacht, wordt gevierd door ons. Hebben jullie dat ook ervaren daar?
  Goede reis morgen.

 3. Volgens mij hebben jullie nu beter weer dan wij hier! Het kwam vanavond met bakken uit de lucht! Verder eigenlijk niets bijzonders..
  Geniet van de prachtige natuur daar en mam, volgens mij ga je nog heimwee krijgen als je eenmaal weer terug in Nederland bent!
  Tot snel, veel liefs, ook namens Remon

 4. Hallo Marianne, hier is een klein verhaaltje van ons uit Culemborg. Hier is alles goed. Harry gaat al wat beter. Gelukkig is het nou met Josine ook goed. Erg goed van jou dat je al zo ver bent gekomen. Ik wens je nog veel plezier met lopen en mooi weer. Wij hebben hier slecht weer. We zien elkaar wel weer als je terug bent.

 5. Hoi Theo
  Zomaar even weer een berichtje van ons. Jammer dat de kans om op het strand te zitten steeds kleiner geworden is.
  Een pan pizza’s en een klein blikje asperges gegeten door een hele menigte. Doet me denken aan vijf broden en twee vissen. Toch een strandverhaal.
  Geniet van de laatste kilometers, want inderdaad : het gaat om de reis.
  Wij genieten mee.

Reacties zijn gesloten.