Ik ben in Porto!

Ik ben in Porto en ik heb het hele stuk gelopen!! Goed, hè?
De eerste helft van de route was erg mooi en leuk. De weg liep over een bergrug en daar waren nog de Romeinse en Middeleeuwse wegen en Middeleeuwse ruïnes. Ik moet zeggen dat de Romeinse wegen veel en veel beter zijn dan de Middeleeuwse, die toch veel later aangelegd zijn.
Het laatste stuk liep ik door de voorsteden van Porto, dat zijn allemaal slaapsteden, net zoiets als de Bijlmer bij ons, dus daar was niet veel aan. Maar opeens zag ik de stad liggen aan de overkant van de rivier en dat geeft nieuwe energie. Ik zag een supermooie metro de brug overgaan en dan in de berg verdwijnen.

Porto-web

En dan komt het moment dat je zelf op de brug over de Douro loopt en de stad inloopt. Dat was weer een schitterend moment. Het blijft veel indruk maken als je dan in de stad aankomt, waarnaar je al weken op weg bent. Dat heeft iets heel bijzonders en op dat moment ben je zere voeten en tenen vergeten en denk je alleen maar: “Het is het waard!” In de diepte stroomt de rivier en daarin liggen houten bootjes, waarvan ik vermoed dat het rondvaartboten zijn. De stad heeft gedeeltelijk nog stadsmuren en meteen na de brug zie je de kathedraal liggen. Kijk, en als ik nu met een taxi was gekomen, was dat een heel ander iets geweest. Ik ben blij dat ik dit niet gemist heb.
Ik ben meteen naar de kathedraal gelopen om mijn stempel te halen. Dan wandel je binnen, zien mensen de schelp op je rugzak en hoor je ze mompelen. Ik zette mijn rugzak neer en omdat het zo warm was, was de rug van mijn T-shirt drijfnat en dan hoor je de Oh ‘s en Ah ‘s om je heen en achter je rug. Als dan bovendien de man die in de kathedraal aan het rondleiden is, de toeristen opzij schuift en meldt dat hij eerst aan mij een stempel gaat geven, kijk, dat is dan wel een moment van grote glorie. Daar heb ik van genoten!
Je merkt dat men hier weer veel meer bezig is met de camino. Mensen leven heel erg mee en wijzen je de pijlen al eerder aan dan jij ze ziet. Leuk is dat.
Ik ben naar de VVV gegaan voor een onderdak, daar kreeg ik een foldertje mee van een residencial. In het foldertje stond dat een eenpersoonskamer € 25 kostte, dus dat was goed te doen. Enfin, ik kom daar aan en de mevrouw deelde mee, dat ze helaas geen eenpersoonskamer meer vrij had, alleen nog een tweepersoonskamer. Ik dacht nog: “Daar heb je het, de prijs gaat alweer omhoog”. Dat was een voorbarig oordeel, want ze vroeg om het foldertje van de VVV als bewijs dat daar echt € 25 stond voor een eenpersoonskamer en toen kreeg ik de tweepersoonskamer voor dezelfde prijs, dus ik hoefde maar € 25 te betalen in plaats van € 35. En voor die prijs zit ik nu echt midden in het centrum van de stad.
Na een half uurtje lekker in bad liggen, ben ik ook de vermoeidheid en zere voeten vergeten, dus ik ben nu alleen nog maar een blij en tevreden mens.
Morgen blijf ik in Porto en ga me als een echte toerist gedragen. Als de bootjes echt rondvaartboten zijn, ga ik daar een tochtje mee maken over de Douro en als er een rondrit door de stad is, ga ik dat ook doen.
Het is hier overigens ongekend warm voor de tijd van het jaar, nog 30 graden. Nou, morgen hoef ik niet te lopen, dus dat is geen probleem. Maar de mensen hier zeggen dat deze warmte echt abnormaal is voor de tijd van het jaar.
Bedankt allemaal voor jullie medeleven met mij, dat waardeer ik heel erg en Gery ook.
Het eerste gedeelte van de route is gehaald, nu met frisse moed straks aan het tweede stuk. Ik houd jullie op de hoogte.

5 gedachten over “Ik ben in Porto!”

 1. Als je toch als toerist Porto gaat onderzoeken vergeet dan de portkelders niet, rondleiding met product confrontatie hoort erbij. Het heeft mij jaren geleden goed gesmaakt, maar wij moesten met de auto verder en konden dus geen vergelijkingen maken .

 2. Hey Theo, wij zijn ook in Porto. Een beetje OK met je voetjes? We zagen je naam in de kathedraal. Mocht je het leuk vinden om nog contact te hebben, bel efkes. Morgen gaan we naar de baixa, als dat tenminste het strand is. Maar in de loop van de avond en de dag erop zijn we nog hier. Laat maar weten. Zo niet, het ga je goed, bon camino!

 3. Ik ben niet snel ontroerd, maar nu zat ik toch even met een brok(je) in mijn keel.
  Jongen, wat een belevenis. Ik zag het bijna voor me hoe je de stad inloopt. Schitterend verwoord!!
  Een heel fijne dag vandaag. Ik hoef je niet te zeggen dat je ervan moet genieten, want dat doe je, gezien je verslagen.

 4. Zie je nou wel hoe je beloond wordt voor je ontberingen, je beleeft het hier vanuit je luie stoel helemaal mee.
  Knap hoor, je hebt het echt verdiend dat je met voorrang behandeld wordt. Een mooie rondvaart en ook verder een behouden vaart gewenst.

 5. Jeetje Theo, wat beleef jij op deze manier veel en wat zijn mijn vakanties naar Griekenland met het vliegtuig eigenlijk saai!
  Geniet maar lekker van Porto. Het zal best een mooie stad zijn, misschien kom ik er ook wel eens, maar dan niet lopend zoals jij dat doet.
  Succes met het vervolg van je wandeling en ik blijf je volgen vanuit het zeer natte Nederland, waar het op het ogenblik wel herfst lijkt!
  Groetjes

Reacties zijn gesloten.