Een dag voor mij en voor jullie

Vandaag was een dag voor mij en een dag voor jullie, voor allen die mij zo trouw hebben gevolgd en hebben meegeleefd tot aan mijn aankomst.
Vanmorgen ben ik weer naar de kathedraal gegaan om mijn hand op de pilaar te leggen, waar duizenden, waarschijnlijk miljoenen pelgrims voor mij hun hand hebben gelegd en waar in het marmer een hand is uitgesleten. Of je het nu onzin vindt of niet maakt niet uit, het heeft op mij weer veel indruk gemaakt, juist omdat al die mensen voor mij hier ook hebben gestaan. Symbolisch betekent het een soort dank aan Jacobus omdat hij je tijdens de reis heeft geholpen.

Vervolgens ben ik, ook samen met duizenden anderen achter langs het beeld op de graftombe van Jacobus omhoog geklommen, waar je dan de handen op de schouders van het beeld kunt en mag leggen. In de kathedraal zelf zie je al die mensen voorbijtrekken en steeds twee handen om het beeld.
Daarna was het tijd voor jullie om de beloofde kaarsen te branden:

Santiago-kaars-branden-web

Dat viel nog niet eens mee, omdat er in de kathedraal zelf geen kaarsen zijn, maar alleen elektrische lichtjes. Dat vond ik niks, dus eerst maar buiten kaarsen gekocht en voor alle mensen die daarom gevraagd hebben, aangestoken en gewenst dat het jullie allen goed mag gaan!

Daarna zijn we op ons gemak door Santiago gewandeld. Natuurlijk zijn er veel toeristen, maar het is een prachtig Middeleeuws centrum en overal komen de pelgrims aan of lopen rond.
Dat maakt toch dat er een andere sfeer heerst, dat het stadje doortrokken is van het doel van ontstaan: een pelgrimsoord. Eerlijk gezegd had ik een soort Lourdes verwacht en natuurlijk kun je er de meest vreselijke souvenirs kopen die je maar kunt bedenken, maar tegelijk is het een vrolijke stad en zie je overal in de straten muzikanten. Gisteravond om elf uur hebben we nog staan genieten van een hele groep zangers en iedereen was blij en vrolijk. Deze stad heeft toch sfeer.

En toen ben ik dus vanmorgen ook mijn post gaan halen op het postkantoor. Volgens de beambte was er niets voor mij, maar inmiddels ben ik wijzer geworden. Dus ik zei dat ze onder Otter moesten kijken en niet onder Den. Nee, daar was ook niets te vinden volgens hem. Maar dan komen er weer anderen bij en blijkt dat de man onder Mattheus heeft gezocht. En toen moest ik met alle kaarten en briefjes en goede wensen eerst maar eens even uitgebreid op een terras gaan zitten.

Santiago-post-lezen-web

Het was weer geweldig en ik kon het weer niet droog houden, maar mijn troost was dat Gery daar ook moeite mee had. Ook post van de mensen die ik niet ken, maar de website gevolgd hebben. Jannie en Jaap, Janneke van het Kunstcentrum, Bep, Heleen en Stephen, Peter, Jan den Otter, Arij en Ellen, Rina en Andries, Bas en Caty, Joke uit Australië, het was fantastisch!!! Heel hartelijk dank en hiermee tegelijk ook aan alle mensen die me gesteund hebben op welke manier dan ook: met sms-jes, met vragen aan het thuisfront, enz.

Morgenochtend vertrek ik voor het laatste stuk naar Cap Finisterre. Ik heb hier bij de VVV een route gekregen. Volgens de vrouw daar stond de route verder altijd goed aangegeven. Stond, want nu na al die branden is het niet zeker dat het er allemaal nog is. Maar ik kom er wel……….aan het eind van de wereld.
Gery en Marnix vertrekken morgen ook in die richting en zoeken dan in de buurt van Cap Finisterre een hotel. Niet zeker is of ze dan een internetcafé vinden, maar ze zullen het zeker proberen zodat jullie tot het allerlaatste op de hoogte blijven. Mocht het niet lukken, zondag zijn we nog een dag in Santiago om het enorme wierookvat te zien zwaaien en dan komt er alsnog een bericht op de website. Tot de volgende keer!

5 gedachten over “Een dag voor mij en voor jullie”

 1. Hoi Theo, van harte gefeliciteerd met deze enorm grote prestatie. Bij Zaansport zullen ze trots op je zijn en niet te vergeten het thuisfront ook van harte bedankt voor de enorme inzet. Groetjes

 2. Dag pelgrim Theo,
  Ik heb je vanaf de eerste dag gevolgd (en al tweemaal iets gemaild). Een welgemeend proficiat voor de gezonde voltooiing van een wel heel bijzondere tocht. Het is en blijft een hele prestatie om in de schaduw van tallozen miljoenen voetstappen te hebben achtergelaten.
  Nog één keer de tot heden onbeantwoorde vraag: is het de moeite waard het gewicht van een tent mee te dragen, als je onafhankelijk wilt blijven (geen dageljkse, te vroeg eindigende jacht op een bed in overvolle refugio’s, geen last van gesnurk, etc.)? Of is het juist een bevrijding je last te verlichten?
  Groet.

 3. Ja, de laatste stappen!!
  Nogmaals, wat een prestatie!!
  Ik kan me helemaal voorstellen dat je het niet droog kan houden van alle ondersteuningen en medeleven. Zelfs bij het lezen van de verhalen moest ik, en ik denk velen met mij, ook wel eens een paar keer slikken.
  Bedankt nogmaals dat wij ook mee mochten genieten van je reis.

 4. Dag Theo,
  Van harte proficiat met je geslaagde pelgrimstocht!
  Ik heb je bijna dagelijks op de website gevolgd en werkelijk genoten van je boeiende verhalen.
  Zelf ook nog werkzaam in het transport (ik zwaai volgend jaar juli af), heb ik me met jou verbonden gevoeld.
  Temeer omdat ik van plan ben in het voorjaar 2008 naar Santiago te gaan en ik ben me dus al een beetje aan het voorbereiden.
  Miscchien dat ik nog eens bij je aan moet kloppen voor wat informatie.
  Ik zou zeggen: geniet lekker na van je belevenissen en de geleverde prestatie!
  Vriendelijke groeten.

 5. Hoi Theo,
  Hartelijk gefeliciteerd namens iedereen. We vinden het een hele eer dat je nog even de tocht afsluit met een kopje koffie bij het kunstcentrum. Hij staat voor je klaar met iets lekkers natuurlijk!
  Tot dinsdag en geniet van je laatste dagen.
  Groetjes.

Reacties zijn gesloten.