De laatste etappe van mijn vijfde camino

De eigenaresse van het hostal in Ponte de Ulla spreekt goed Duits omdat zij in Duitsland gewoond heeft. Zij vertelde hoe het dorp veranderd is door de aanleg van een autoweg en de bouw van een heel hoog viaduct voor de TGV naar Madrid over het dal.

Daarna ben ik op pad gegaan voor de allerlaatste etappe naar Santiago. Dat geeft toch een wat vreemd gevoel. Ik ben blij dat Gery er is en dat alles toch eigenlijk heel goed is verlopen. Maar ja, het is wel weer zo goed als voorbij.
Het weer past daarbij, grijs en nevelig. Vijf km na vertrek ben ik nog even binnengelopen in de albergue van Santaguino, een heel mooi en modern gebouw met een restaurant op loopafstand. Dus het verhaal dat er niets te krijgen of te kopen is, valt wel mee.

Daarna is het eigenlijk rechttoe rechtaan naar Santiago lopen. Het was maar 22 km vandaag. Door eucalyptusbossen natuurlijk en door gehuchten, echt zoals Galicië is.

Om half twee loop ik het plein voor de kathedraal op. Toch weer een emotioneel moment en ik had me nog wel zo voorgenomen het nu nuchter te beleven. Het was immers al de vijfde keer. Toch schoot er weer een brok in mijn keel toen Gery ineens opdook. Je bent dan toch een aantal weken op pad geweest naar dit doel en als het dan zover is, beleef ik dat toch als een goed moment.

Toch ook even stiekem gekeken of Jacobus op de kerk even goedkeurend knikte. Volgens mij was het zo……
Want zoals je het voelt, zo is het!

St Jacob

8 gedachten over “De laatste etappe van mijn vijfde camino”

 1. Theo, gefeliciteerd met je aankomst. Wij hebben helaas geen bereik met de mobiel, misschien morgen in A Coruña. Wij zitten nu hier in Muxia in de albergue de peregrinos. Vanavond gaan wij in de haven een restaurant zoeken om eens lekker te eten. Ik weet niet of het lukt, maar je zou me eventueel kunnen proberen te bellen, als je dat wilt.

 2. Lieve mensen, nog bedankt voor de grandioze en zeer hartelijke ontvangst/felicitatie. Wij hebben genoten van het samenzijn en nogmaals bedankt. Hele fijne tijd nog samen. En tot weerziens! Groeten uit A Coruña

 3. Luitjes, een heel fijne tijd samen op de terugreis. Ik ben een beetje laat, maar heb gisteren mijn prikken weer gekregen en krijg nu, donderdagavond, een stille hoop dat het toch wat heeft geholpen. Ik voel nog een stijf gevoel in mijn rug, maar verder gaat het aardig. Dit ter informatie voor jullie. Nogmaals, Theo gefeliciteerd en Gery, jij ook want jullie zijn weer bij elkaar. Geniet van jullie terugreis en doe het rustig aan! Tot ziens.

 4. Ik hoop dat jullie dit nog lezen kunnen, maar van harte jullie allebei met het behalen van de eindstreep. Gaat Theo nu nog door om alles te verbranden? En ben je weer bij het luiden van de bel geweest?
  Geniet in ieder geval van de terugreis en doe het niet te snel, anders kan Theo niet wennen aan het gewone ritme en Gery, jij hebt wel een heel leuke vakantie verdiend, hoor.
  Groetjes en “kalm aan doen, hoor”, zeggen ze dan hier.

 5. Hoi Gery en Theo,
  Jullie bezoek aan ons ging met veel rook gepaard, maar is gelukkig goed afgelopen. We zijn twee dagen in Santiago gebleven en begrijpen nu het enthousiasme van een aankomst van de pelgrim. Een goede thuisreis gewenst.

 6. Theo,
  proficiat!
  De reis is weer volbracht.
  Alweer een goede ervaring rijker en vele kilometers onder de zolen.
  En wat ook erg belangrijk is, aan de meet staan ze op je te wachten (of je op te wachten zoals wij in Brabant zeggen).
  Ik ben benieuwd of er nog verdere stappen komen.
  je naamgenoot Theo

 7. Theo,
  Leuk je verhalen te lezen. Ik ben van plan om in september deze route te gaan lopen. Wat is je advies? Wat moet ik echt weten of echt niet doen?
  Ik hoor graag van je.

 8. Theo
  Gefeliciteerd
  Je hebt het weer gehaald en we zijn ontzettend trots op jou en op Geer.
  Bedankt voor de mooie verhalen

Reacties zijn gesloten.